tiistai 12. syyskuuta 2017

Kinuskiset omena-kanelidonitsit (gl & vege)

vegaaniset ja gluteenittomat uunidonitsit

Syksy ja omenat ♥ Ja se mietintä että mihin kaikkeen leivontaan niitä pihapuusta tippuvia omenoita oikein käyttäisi. Montakohan pussia tuolla kaapissa on kuivattuja omenasiivuja.. Heh. Kokeiltiin esikoisen kanssa leipoa meille ihania omena-kaneli spinnyjä. Meni aika puihin, ja piti keksiä jotain muuta jolla tytön mielipahan parantaisi. No nuo pienet kyllä nopsaan myös unohtaa, mutta mies kyllä jaksoi minua muistutella kun lupasin donitseja tehdä! No mitäpä muuta kuin omenaa niihinkin, nam. 

Pohjan reseptille löysin Lunni leipoo -blogista täältä.
Resepti on vegaaninen, ja muokkasin sen myös gluteenittomaksi sekä muita pieniä muokkauksia tehden, 
eli meidän ruokavalioon sopivaksi.

Voit kuitenkin yhtä hyvin tehdä nämä normaalisti vilja- ja maitotuotteita käyttäen :)

Resepti on superhelppo ja nopea. Mutta huono puoli on että nämä herkut katoavat nopeammin kuin ne valmistat...

Ihanimmat syksyn donitsit

12 kpl


Taikina:

1 3/4 dl (kasvi)maitoa
1 tl sitruunamehua
3/4 dl rypsiöljyä
1 3/4 dl sokeria
2-3 pientä omenaa raastettuna (n. 2dl)
3 dl jauhoja (Finmix)
3/4 tl ruokasoodaa
½ tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
3/4 tl kardemummaa
3/4 tl kanelia

Kuorrute:

2 dl fariinisokeria
2 dl soijavispiä / kuohukermaa
nokare voita / sinistä Keijua

Koristelu:

Hasselpähkinärouhe 
Dr. Oetker Mix strösselit (vege)


Valmistus:

1. Laita uuni lämpenemään 175°C. 
- Suihkauta donitsipellin kolot vuokaspraylla.

2. Sekoita nesteet ja öljy keskenään.

3. Sekoita keskenään kuivat aineet.
- Lisää nesteseos kuiviin aineisiin ja lisää mukaan omenaraaste. Sekoita hyvin.

4. Lusikoi taikina pursotus-/pakastepussiin ja leikkaa kulma auki.
- Pursota taikina donitsipellin koloihin.


5. Paista uunin keskitasolla 15-20 min. Donitsit ovat kypsiä kun pinta on kimmoisa. 
Tikulla koitettaessa taikinaa saa hieman jäädä siihen.

6. Jäähdytä pellillä muutama minuutti ja kumoa sen jälkeen ritilälle jäähtymään.


Kinuski:

Kinuskin valmistus kannattaa aloittaa sillä välin kun donitsit ovat vielä uunissa.

1. Mittaa pieneen kattilaan soijavispi / kerma
 sekä tiiviisti mitattu fariinisokeri.

2. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. 
Vähennä lämpöä ja keittele kiehuvaa kinuskia n. 15-20 min.

Voit testata kinuskin koostumusta tiputtamalla pisaran kinuskia kylmään vesilasiin. 
Jos kinuski pitää muotonsa ja pystyt pyörittelemään siitä pallon, on se valmista. 
Voit kokeilla myös suoraan donitsin päälle.

3.. Lisää joukkoon vielä nokare voita halutessasi.

Kinuski on erittäin kuumaa joten donitsien dippailun sijaan suosittelen lusikoimaan / kaatamaan sen suoraan lämpimien donitsien päälle. Se myös jähmettyy erittäin nopeasti, joten nopeus on valttia. 
Ripottele koristeet heti kinuskin kaatamisen jälkeen jotta ne ehtivät tarttua.


Anna jäähtyä ja nauti ❤



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti